Oldalak

2010. május 1., szombat

Miccs (Mititei)


Miccs tortenelem:

A mititei marhahúsból készült ínyencség, végleges formájában hét-nyolc centiméter hosszú és körülbelül három centi vastagságú, melyet sörcsúszdának fogyasztanak két étkezés között, vagy elõételként; esetleg önálló fogás is lehet. Balkáni eredetû, Szerbiából származik, de elõfordul Görög országban épp úgy, mit a törököknél, ahonnan átvette a román konyhamûvészet. A neve is mutatja: fûszeres kis rudacskák, úgy is nevezik a Regátban, hogy miccs ( mici, s ez kicsit jelent), és azt a célt szolgálják, hogy az asztaltársaságnak élvezetet nyújtsanak. Frissen sütik rostélyon, parázs felett, tálcán-tányéron szolgálva fel, vagy kis pálcikákra tûzve adják, mint kóstolót.
Marhahúst használunk, a nyakas részt, anélkül, hogy a kövérséget eltávolítanánk, és ledaráljuk kétszer, hogy minél apróbb és egyenletesebb legyen. Ha a hús nem elég kövér, adjunk hozzá kilónként 100-150 gramm marhafaggyút, vagy ennek hiányában birkafaggyút. Semmilyen körülmények között se használjunk szalonnát, oldalast, vagy disznóhúst, ami csak elrontaná az ízét, és elvenné a mititei pompás aromáját.


Fõzzünk meg minden kiló húsra számítva fél kilogramm velõs csontot, és a levet hagyjuk kihûlni.


Egy kilóhoz számítva a fûszerekbõl a következõ mennyiségeket tegyük:


- 8 gramm frissen õrölt feketebors,
- 12 gramm frissen eldörzsölt szárított csombor,
- 4 gramm finomra õrölt szegfûbors,
- 2 gramm finomra õrölt koriander,
- 2 gramm finomra õrölt kömény,
- 1 gramm ánizs,
- 8 gramm szódabikarbóna,
- 1 evõkanál citromlé,
- 1 evõkanál étolaj,
- 1 fej fokhagyma, de ne legyen csípõs.


Ha öt kilónál nagyobb adagot készítünk, minden öt kilogramm húshoz számítsunk még egy adagnyit a fenti fûszerekbõl.


A húst egy megfelelõ méretû tálban egy óra hosszat dagasztjuk, hozzáadjuk az elején a szódabikarbónát citromlével megoltva. Beletesszük a csontlé felét, és fokozatosan kis adagonként, egyenletesen a többi fûszert, a foghagymát kivéve. A keveréket letakarjuk, és a jégre tesszük egy napra és egy éjszakára, ezután kivesszük, hagyjuk néhány órát kiengedni, és újból dagasztjuk még egy jó félórányit a csontlé kiengedett másik felével.


Újból jégszekrénybe tesszük másnapig. Három órával a sütés elõtt kivesszük, hogy engedjen ki és lágyuljon meg; három óra múlva, illetve, amikor meglágyult, kiformáljuk a mititei rudacskákat, nagyujjnyi hosszúra és kétujjnyi vastagra formázzuk, megkenjük olajjal, a végüket is, és hagyjuk pihenni egy órányit. Erõs parázson sütjük, legyen az: fa, vagy szén, megkenegetve néha fokhagymamártással, legyen szép piros-barnára sülve minden oldalán. Nyársforgató legényeink háromszor forgatják meg a mititei minden egyes darabját, amíg megpirul. A mititei sütés közben összeesik egy kicsit s lehet, ezért hívják kicsikének ( mititei). Ne hagyjuk, hogy nagyon átsüljön, nehogy kiszáradjon teljesen a nedve, ami a fûszerek jó zamatát tartalmazza. Ha pedig kis tûzön sütjük, az sem jó, mert akkor csak összeszárad és elveszíti minden aromáját, jó ízét.
Friss kiflivel, vagy veknivel kínáljuk és Dijoni mustárral, vagy más pikánsan csípõs mustárral, adjunk mellé sót és csípõs paprikát.



Nalam egy kicsi modositassal keszult:

0.5 kg daralt marha, 0.5 kg daralt barany es 0.5 kg daralt disznohusbol keszult. Amint a fenti receptbol is olvashato, a disznohust mellozni kellene, de en sem a marhat, sem a baranyt  nem szeretem, igy kerult bele a disznohus is, hogy vegyuljon kicsit. Amugy Romaniaban a kereskedelemben kaphato elokeszitett miccs hus marha es disznohus keverekebol keszul es nagyon finom. Parazs hianyaban a sutoben sutottem ki. Nagyon-nagyon finom es nem olyan bonyolult az elkeszitese, mint amilyennek tunik.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta!! A te változatodat én is szívesen megkóstolnám, az nekem jobban bejönne.

    Szuper ez a változás, megint azt hittem nem jó helyen járok, már csak röhögök ilyenkor magamon.:)))

    VálaszTörlés
  2. Koszonom, tenyleg nagyon finom es nem is bonyolult az elkeszitese, csak ido igenyes, mivel 2, akar 3 napot is felvesz a fagyasztasokkal egyutt, ha tartjuk magunkat a recepthez. En kicsit ezen is valtoztattam, mert csak egyszer fagyasztottam, kb. 12 ora utan hozzaadtam a fokhagymat, es szuk 2 ora fagyaszto utan formaztam es zacskoba adagoltam es ujra besetaltak a fagyasztoba. Sokaig elall es nem kell kiolvasztani felhasznalas elott. En fagyosan sutom, amikor megkivanom. :))

    A blog uj ruhajanak sajnos nem igazan van ideje hozzaszokni altalaban a kornyezetehez, mert amikor olyan hangulatom van, akkor mindig kitalalok valamit es uj ruhacskat adok ra. Szeretem a valtozatossagot es nemcsak a blogban, hanem ugy altalaban mindenben. Tehat nem igerem, hogy az uj ruhacskaja a blognak sokaig megmarad. :)))

    VálaszTörlés